Skip to main content

Ορνιθοπαρατήρηση με πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  

& επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του ΙΕΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Με αυτή μας τη δράση ενισχύουμε το έργο της ορνιθολογικής εταιρείας που από το 1982 εργάζεται για να διασφαλίσει ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα πουλιά αλλά και για τον άνθρωπο και μαθαίνουμε για τη σπουδαιότητα των υγροτόπων.

Η παλιά κυρίαρχη αντίληψη για τους υγροτόπους ήταν ότι πρόκειται για τόπους χωρίς χρησιμότητα και ότι αποτελούσαν εστίες μόλυνσης. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσει η ανθρωπότητα τη σημασία τους. Για να αντιληφθεί ότι είναι από τα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα του πλανήτη καθώς θεωρούνται τράπεζες γενετικού υλικού.

Ότι πρόκειται για σπουδαίο τμήμα της φυσικής κληρονομιάς μας και να τους αντιμετωπίσει ως συλλογικό κοινωνικό αγαθό. Η σημασία τους για την επιβίωση της ανθρωπότητας είναι ζωτική καθώς λειτουργούν ως “ρυθμιστές του κλίματος”. Κάθε υγρότοπος παρέχει καταφύγιο για απειλούμενα είδη και αποτελεί σταθμό ανάπαυσης από την επίπονη διαδικασία της μετανάστευσης.

Θα κατευθυνθούμε προς τα Μεσόγεια και θα επισκεφθούμε τον υγρότοπο που δημιούργησε πριν από χιλιάδες χρόνια ο μικρός ποταμός Ερασίνος. Διαρρέοντας το Μαρκόπουλο εκβάλλει στον όρμο της Βραυρώνας, δημιουργώντας έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής. Εκτείνεται από τον ναό της Αρτέμιδας έως τη θαλάσσια ζώνη και είναι ένα σύνθετο υγροτοπικό οικοσύστημα που μεταβάλλεται αδιάκοπα. Καλαμιώνες, συστάδες με αρμυρίκια, υγρά λιβάδια, μικρές εποχιακές λίμνες και φυσικά το ίδιο το ποτάμι συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Στον κάμπο κατά το μήκος της κοίτης του ποταμού οι καλλιεργούμενες εκτάσεις προσφέρουν ακόμα τα παραδοσιακά αγαθά της Αττικής γης. Σύκα, ελιές, φυστικιές, σταφύλια. Αυτό το μωσαϊκό τόπων έχει δημιουργήσει μία νησίδα πλούσιας βιοποικιλότητας ανάμεσα στην αστικοποιημένη Λούτσα και το ραγδαία αναπτυσσόμενο Μαρκόπουλο.

Εδώ συναντάμε πάνω από 220 διαφορετικά είδη πουλιών πλήθος θηλαστικών αμφιβίων ερπετών και εντόμων αλλά ακόμα και ψάρια του γλυκού νερού με το σπάνιο και απειλούμενο αττικόψαρο να αποτελεί το πιο σημαντικό είδος. Την άνοιξη μπορούμε να παρατηρήσουμε σχεδόν όλα τα είδη ερωδιών της Ελλάδας.

 

Εμείς θα επισκεφθούμε τον υγρότοπο αρχές χειμώνα που είναι εποχή μετανάστευσης όπως μας συνέστησαν από την ορνιθολογική. Ευτυχώς η περιοχή δε φημίζεται για τις άστατες καιρικές συνθήκες. Φυσικά θα μας κάνουν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και θα μας προμηθεύσουν κιάλια και τηλεσκόπια για να κάνουμε την παρατήρηση.

Επίσης θα επισκεφθούμε το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδας, ένα από τα σημαντικότερα της Αττικής, και το αρχαιολογικό μουσείο

Εκεί ξεναγός θα μας μιλήσει για τις παραδόσεις που σχετίζονται με την ίδρυση του ιερού, τη λατρεία και τις ιδιότητες της θεάς. Ακόμη στην έκθεση του θα δούμε την ιστορία της Βραυρώνας, τα μνημεία του ιερού της Αρτέμιδας και της ευρύτερης περιοχής της. Η είσοδος την ημέρα αυτή είναι ελεύθερη.

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΜΕ.

Τιμή εκδρομής: 

15 κατ’ άτομο για ενήλικες, 

13 κατ’ άτομο για παιδιά

(Περιλαμβάνει ξενάγηση με ξεναγό, ενίσχυση της Ορνιθολογικής εταιρείας, έξοδα προεπισκόπησης διαδρομής, αμοιβή συνοδείας, ομαδικό φαρμακείο)

Για τον έγκαιρο προγραμματισμό της εκδρομής και την κατοχύρωση της συμμετοχής σας είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και η καταβολή του ποσού μέχρι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ- ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΔΩ 

Δήλωση Συμμετοχής ΕΔΩ