Skip to main content

Ιαματικά Λουτρά, δράση και ευεξία.

Διήμερη εξόρμηση που θα μας χαλαρώσει, θα μας φέρει σε επαφή με τον εαυτό μας και με ομορφιές της ελληνικής φύσης. Μια εκδρομή που συνδυάζει ιαματικά λουτρά και περπάτημα στη γη των Δολόπων στα Άγραφα.

Στην κορύφωση της Άνοιξης, όταν η φύση βιώνει την πιο γόνιμη περίοδο, μια διαφορετική εξόρμηση που θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανεξερεύνητες πλαγιές των Αγράφων. Σχεδόν 4 ώρες από την Αθήνα, και σε υψόμετρο 450μ μέσα σε καταπράσινη ρεματιά βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των λουτρών. Βρισκόμαστε στα ορεινά του Δήμου Σοφάδων, νοτιοανατολικά του νομού Καρδίτσας. Γνωστές από την αρχαιότητα, οι ιαματικές πηγές του Σμοκόβου αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37-40°c. Γνώρισαν μέρες ένδοξες στο παρελθόν. Οι πρώτοι μόνιμοι λουτήρες στήθηκαν το 1662 από δυο εύπορους Σμοκοβίτες εμπόρους, ενώ αργότερα τα λουτρά επισκέπτονταν συχνά ο Αλή Πασάς μαζί με τα στρατεύματά του προκειμένου να γιατρευτούν από την ψώρα. Τα μέρη αυτά παραμένουν ακόμη αναξιοποίητα τουριστικά και αυτό τους προσδίδει γοητεία. Για τους λάτρεις του απλού και του αυθεντικού, μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και με σεβασμό να αφουγκραστούμε την ιερότηττά τους.

Την πρώτη ημέρα θα κάνουμε μια σύντομη πεζοπορία, περνώντας από τον καταρράκτη Κρέμαση στο χωριό Θραψίμι. Έχει ύψος 18 μέτρα και το τοπίο ολόγυρα είναι βγαλμένο από παραμύθι. Σε μια διαδρομή διάρκειας περίπου 2:30 ωρών, με τον ήχο της ροής του καταρράκτη θα δοκιμάσουμε με τη βοήθεια της εμψυχώτριας Άννας Ρακοβίτη να αφυπνίσουμε τις αισθήσεις μας, να συνδεθούμε και να αφήσουμε την αύρα του να εισχωρήσει μέσα μας. Μετά από αυτή την εμπειρία μας περιμένει γεύμα στην περιοχή των Λουτρών Σμοκόβου.  Κατόπιν θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτια μας και θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το λουτρό μας στις εγκαταστάσεις του δημοτικού λουτροθεραπευτηρίου. Με παιχνίδια γνωριμίας, θα έρθουμε πιο κοντά, θα απελευθερωθούμε και θα απολαύσουμε την ενέργεια της παρέας που γίνεται ομάδα. Θα επιδοθούμε σε γελωτοθεραπεία και θα ανακαλύψουμε τη μεταμορφωτική δύναμη του γέλιου.

2η Ημέρα

Το επόμενο πρωί η εμπειρία ολοκληρώνεται και εμπλουτίζεται με επιπλέον δράσεις. Χωριζόμαστε σε ομάδα πεζοπορίας και ομάδα περιηγητών.

Ομάδα πεζοπορίας

Θα ξεκινήσουμε από το χωριό Θραψίμι σε υψόμετρο περίπου 700μ. Ο τοπικός συνοδός Κώστας Ρουμπής θα μας οδηγήσει στο μονοπάτι Ζ23 που προοδευτικά θα μας ανεβάζει σε αρχαία μονοπάτια. Θα αγναντέψουμε από ψηλά τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο με φόντο τις κορυφογραμμές ολόκληρης της Πίνδου. Οι αρχαίοι κάτοικοι τις περιοχής, οι Δόλωπες, έχουν αφήσει τα τείχη τους να μας υπενθυμίζουν το πέρασμά τους από την ιστορία του τόπου. Θα συναντήσουμε παλιό πέτρινο αλώνι. Εκεί κάποτε ο μόχθος ανθρώπων και υποζυγίων έφερνε στο τραπέζι τον πολύτιμο για τη ζωή άρτο. Εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε για την ξεκούρασή μας.  Μετά από περίπου 10 χλμ συνολικής πορείας καταλήγουμε στα Λουτρά, από όπου θα αναχωρήσουμε για την επιστροφή μας.

Ομάδα Περιήγησης

Όσοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πεζοπορία, θα κάνουμε βόλτα στη Λίμνη Πλαστήρα, τη «λίμνη των τεσσάρων εποχών». Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, η οποία σε κάθε γωνιά της κρύβει ομορφιές, όπως γραφικά χωριά, νόστιμο φαγητό και πολλές αθλητικές δραστηριότητες (κωπηλασία, υδροποδήλατο, ιππασία, τοξοβολία, πεζοπορία). Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να θαυμάσουμε αυτό το μαγευτικό τοπίο όπου οι κατάφυτες πλαγιές των γύρω βουνών καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της λίμνης. Μετά το τέλος της πεζοπορίας και τη υπέροχη βόλτα μας στη Λίμνη, θα καταλήξουμε στα Λουτρά από όπου όλοι μαζί και αναχωρούμε για την επιστροφή μας. Θα περάσουμε από το πετρόκτιστο φράγμα Σμοκόβου, το οποίο έχει σώσει το δήμο Σοφάδων από τις πλημμύρες. Θα θαυμάσουμε την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου, που γεννήθηκε το 2002 και αποτελεί ένα γαλαζοπράσινο στολίδι του καρδιτσιώτικου κάμπου, άτυπος ανταγωνιστής της λίμνης Πλαστήρα. Θα απολαύσουμε το μεσημεριανό μας γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

1η Ημέρα

Σάββατο 18/5

  • Ώρα συνάντησης 7:15 π.μ
  • Αναχώρηση στις 7:30 π.μ.
  • Θα κάνουμε μια στάση στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας για καφέ και ξεκούραση
  •  Όσοι επιθυμούν, θα παραμείνουν στα Λουτρά (www.loutra-smokovou.gr), Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν με το λεωφορείο προς το ορεινό χωριό Θραψίμι,  κυκλική πορεία 3χλμ και συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού. Αυτή η διαδρομή έχει διάρκεια περίπου 2,5 ωρών.
  • Θα απολαύσουμε το μεσημεριανό μας φαγητό σε ταβέρνα .της περιοχής των λουτρών.
  • Τακτοποίηση στο κατάλυμμά μας στα Λουτρά Σμοκόβου,  ξεκούραση.
  • Λουτροθεραπεία
  • Ελεύθερος χρόνος.
  • Διανυκτέρευση.

2η Ημέρα

Κυριακή 19/5

Επιστροφή

  • Πρωινό 7:30 – 8:30π.μ
  • Ετοιμάζουμε βαλίτσες και αναχωρούμε είτε για την πεζοπορία είτε για την Λίμη Πλαστήρα, ανάλογα σε ποια ομάδα θα επιλέξει ο καθένας
  • Επιστροφή από την πεζοπορία και την περιηγηση στη λίμνη Πλαστήρα περίπου 14:00
  • Αναχώρηση για φράγμα Σμοκόβου και γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής, περίπου 15:00
  • Ενδιάμεση στάση στην περιοχή της Λαμίας
  • Επιστροφή στην Αθήνα περίπου 22:00

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Ρούχα κατάλληλα για την εποχή. Προτιμούμε τα τεχνικά αντιιδρωτικά ώστε να στεγνώνουν γρήγορα από τον ιδρώτα ή το νερό.

Ορειβατικά αρβυλάκια

Μπατόν

Σακίδιο με αδιάβροχο/αντιανεμικό

Διάφορα ενεργειακά ΣΝΑΚ( μπάρα, παστέλι, ξηροί καρποί, αποξ. φρούτα)

Νερό

Ατομικό φαρμακείο με τα προσωπικά σας ενδεδειγμένα φάρμακα

Σακούλα για τυχόν απορρίμματα

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

Μαγιό

Σαγιονάρες

Πετσέτα ή μπουρνούζι

ΤΙΜΗ ΑΠΟ 83 Ευρώ* με πρωινό

*τιμή δίκλινου δωμάτιου

Περιλαμβάνει: μεταφορικά, διαμονή, πρωινό, αμοιβή οδηγού, αμοιβή τουριστικού συνοδού, αμοιβή τοπικού συνοδού, ομαδικό φαρμακείο, όλους τους νόμιμους φόρους, σχεδιασμό και υλοποίηση εκδρομής.

Δεν περιλαμβάνει λοιπά γεύματα και ότι άλλο δεν αναγράφεται

1 Step 1
Αίτηση Συμμετοχής
Αποδοχή όρων Συμμετοχής
Λογαριασμός στον οποίο θα κάνετε κατάθεση των χρημάτωνΘα λάβετε email με τα στοιχεία των λογαριασμών μετά την υποβολή της αίτησής σας.
Θέλω να λαμβάνω το newsletter του Εν Φύσει
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Leave a Reply