Skip to main content

Πώς φτάσαμε να βλέπουμε τη φύση σαν απείλη;

Στις μέρες μας οι άνθρωποι τείνουν να απομακρύνονται από τη φύση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ως επίκεντρο τον αστικό ιστό και χαρακτηρίζεται από ατελείωτες ώρες εργασίας, πολύωρη παραμονή μπροστά σε οθόνες και έλλειψη σωματικής άσκησης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Ο βομβαρδισμός αρνητικής πληροφόρησης που γίνεται συχνά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μας καθιστά φοβικούς σε πολλά πεδία της ζωής. Και κάπως έτσι καταλήγουμε να βλέπουμε παντού κινδύνους και τη φύση λίγο πολύ σαν απειλή.

Μπορεί η φύση να έιναι λύση;

Την ευεξία που μπορεί να μας τροφοδοτήσει ένα γαλήνιο τοπίο, την ενέργεια και τις ορμόνες χαράς που μας προσφέρει η σωματική άσκηση, τείνουμε να τα βιώνουμε σπάνια γιατί τα απαιτητικά προγράμματά μας δε μας το επιτρέπουν. Στερούμαστε έτσι χαρές και εμπειρίες ζωτικής σημασίας. Αντ’ αυτού, η συνταγογράφηση για αντικαταθλιπτικά φάρμακα γίνεται μια κανονικότητα και η έλλειψη χαράς αντιμετωπίζεται ως ένα ανεξήγητο φαινόμενο της εποχής.

Μπορεί  ο νους να είναι υγιής σε ένα σώμα χωρίς κίνηση;

Ένας κόσμος που προσπαθεί να επιπλεύσει με σωσίβιο τη φιλοδοξία και το κυνήγι της επαγγελματικής επιτυχίας και καταξίωσης. Ένας κόσμος που δεν έχει βιώσει τη δύναμη που μπορεί να αντλήσει από την επαφή του με τη φύση. Παραβιάζοντας το παράγγελμα των σοφών προγόνων μας, για νου υγιή και σώμα υγιές, υπερτροφοδοτούμε το νου και αφήνουμε το σώμα να ατροφεί. Έτσι, βγαίνουμε εκτός ισορροπίας, με αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μοιάζει η συλλογιστική να είναι απλοϊκή αλλά, όσο και αν αμφισβητούμε τα σπέρματα αλήθειας που έχει μέσα της, δεν γίνεται να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τα αποτελέσματα που είναι μπροστά στα μάτια μας.

Τα μαθήματα της φύσης είναι πολλά και σημαντικά!

Η φύση έχει να μας μάθει πολλά ωφέλιμα μαθήματα για τη ζωή μας. Μαθήματα που οι άνθρωποι πια θέλουν να αποφεύγουν θεωρώντας πως δεν έχει νόημα να κοπιάζεις για να φτάσεις σε έναν προορισμό με τα πόδια, αφού υπάρχουν οι ρόδες. Ο μόχθος για να φτάσουμε στον προορισμό μας, η εξοικείωση με το  απρόοπτο, η έκθεση στο άγνωστο είναι απαραίτητα μαθήματα για την ψυχική μας εξέλιξη. Όταν τα στερούμαστε, χάνουμε στάδια ανάπτυξης. Οι άνθρωποι αγνοούμε ότι αυτή η στάση έχει εν τέλει τίμημα για την συνολική μας υγεία και ισορροπία.

Leave a Reply