Skip to main content

Το να ξεκινάς ένα νέο εγχείρημα είναι μια πρόκληση. Απαιτεί αρκετά πράγματα: πολλές ώρες δουλειάς, σκέψεις και διλήμματα που σε απασχολούν, πειραματισμό σε νέες συνθήκες, λάθη που κάνεις και πρέπει να διορθώσεις, αντιμετώπιση άγνωστων καταστάσεων, γνώσεις και δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσεις, αφιέρωση όλης σου της ενέργειας, διαχείριση του άγχους.

Και κάπως έτσι χάνεις τον ύπνο σου! Γιατί σε απασχολεί το εγχείρημα και τη νύχτα, που η ζωή ησυχάζει και ο νους ψάχνει να βρει απαντήσεις. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τις βρεις, αλλά μια φορά είναι ωραίο να μοιράζεσαι τις έγνοιες σου.

Αυτό θα κάνουμε και εμείς τώρα και θα σας πούμε τα 10 πιο σημαντικά για εμάς ερωτήματα που μας κάνουν να χάσουμε τον ύπνο μας.

Ερώτημα 1ο

Σε ποιο δάσος να μαζέψεις την ομάδα σου;

Δύσκολο. Η Αττική δεν φημίζεται για τα δάση της και οι αποστάσεις είναι βασανιστικές σε αυτήν την πόλη. Διάφοροι χώροι πρασίνου έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και άντε βρες τον κατάλληλο συνδυασμό!

Ερώτημα 2ο

Με ποιον τρόπο σε μαθαίνουν;

Το να βρεις τους ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται για αυτό που προσφέρεις έχει κάτι από το να βρεις την έξοδο του λαβύρινθου. Η γνωστοποίηση και η προώθηση έχουν γίνει επιστήμη και είναι πολύ απαιτητικές διαδικασίες.

Ερώτημα 3ο

Με ποιον τρόπο θα σε εμπιστευτούν οι γονείς;

Είναι προκλητική απόφαση για τους γονείς να παραδώσουν τα παιδιά τους σε ανθρώπους που δεν ξέρουν. Θα είναι τα παιδιά ασφαλή και θα έχουν τη φροντίδα και το ενδιαφέρον που χρειάζονται;

Ερώτημα 4ο

Να πάρει! Δεν γίνεται χωρίς social;

Ανήκουμε σε μια γενιά που ζήσαμε χωρίς social και ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΑ! Η ζωή όμως εξελίσσεται και αν έχεις στόχο να φέρεις τα παιδιά στη φύση πρέπει να σε μάθουν. Και δεν γίνεται χωρίς social! Άντε να τα μάθεις λοιπόν!

Ερώτημα 5ο

Πώς θα αποκτήσεις μόνιμη ομάδα με συστηματική συμμετοχή;

Είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για να απολαύσουν τα παιδιά τα οφέλη της παιδαγωγικής των σχολείων του δάσους. Η δέσμευση φαίνεται να είναι δύσκολη στις μέρες μας. Αλλά είναι απαραίτητο να την πετύχουμε.

Ερώτημα 6ο

Πώς δύο άνθρωποι μπορούν να προλάβουν όλες τις απαιτήσεις του εγχειρήματος;

Οι Σοφίες είναι ΔΥΟ και πρέπει να τα κάνουν ΟΛΑ: συναντήσεις, εκδρομές, κατασκηνώσεις, προετοιμασία συναντήσεων – εκδρομών – κατασκηνώσεων, επικοινωνία, προώθηση, scouting και δεν ξέρω και τι άλλο ξεχνώ!

Ερώτημα 7ο

Πώς συνδυάζεις το εγχείρημα με την υπόλοιπη ζωή σου;

Το εγχείρημα είναι ένα τόσο απαιτητικό μωρό που σε θέλει όλη την ώρα κοντά του. Που βάζεις το όριο για να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε όλα τα άλλα που σε περιμένουν: η οικογένεια, οι φίλοι, η άλλη σου εργασία, η φροντίδα σπιτιού, οι υποχρεώσεις. Για ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

Ερώτημα 8ο

Πώς θα πείσεις τους γονείς να φέρουν τα παιδιά στη φύση;

Οι οικογένειες ζουν μια πιεστική ζωή στην Αθήνα. Πολλές ώρες εργασίας, δύσκολη πόλη που στρεσάρει, πολλές παιδικές δραστηριότητες, πολλές προσδοκίες, πολλά άγχη και πολλή υπερπροστασία. Άντε εσύ να πείσεις ότι η σύνδεση με τη φύση και η φυσική ζωή κάνει σε όλους πολύ καλό και να σε εντάξουν στις προτεραιότητές τους.

Ερώτημα 9ο

Αυτό που προσφέρεις έχει ποιότητα; Τα παιδιά εμπλέκονται;

Το να συντονίζεις ομάδες και να έχεις ρόλο δασκάλου, με όποια μέθοδο και αν ακολουθείς, είναι και συναρπαστικό και δύσκολο. Είσαι πάνω σε μια σκηνή και μονίμως κρίνεσαι! Και αναρωτιέσαι: «Τώρα, τα έκανα καλά ή πάτωσα;». Αυτό κι αν είναι μια συνεχής άσκηση ταλάντωσης της ζώνης άνεσής σου! Αλλά έρχονται και οι στιγμές της αναγνώρισης και τότε γίνεσαι ευτυχισμένος!

Ερώτημα 10ο

Φτιάχνεις προτάσεις δράσεων. Θα έχουν απήχηση;

Στύβεις το κεφάλι σου και περπατάς χιλιόμετρα για να σχεδιάσεις μια δράση στη φύση. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα υπάρξει ανταπόκριση και αν η υλοποίηση θα είναι βιώσιμη. Μέχρι τελευταία στιγμή γράφεις και σβύνεις, ακυρώνεις και επικυρώνεις. Με ποιον τρόπο διαχειρίζεσαι αυτή την αβεβαιότητα;

Αν καθώς διαβάζετε τα ερωτήματά μας, κάνετε κάποια σκέψη ή βρείτε κάποια απάντηση, θα χαρούμε πολύ να την μάθουμε. Γράψτε μας στο μέιλ μας!  Θα γίνετε συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας.

Γιατί, αν μη τι άλλο, το εγχείρημα Παίδες εν φύσει είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ πολυτάραχο ταξίδι!

Leave a Reply