Skip to main content

Η κατασκήνωση δεν είναι απλά μια λύση για τις διακοπές, όταν ακόμα οι γονείς δουλεύουν. Δεν είναι απλά ένας τόπος, μια ευκαιρία για διασκέδαση, ένα σύνολο ωραίων δραστηριοτήτων και κάποιοι φίλοι. Είναι ένας τρόπος ζωής, μια δυνατότητα κοινής ζωής και ανακάλυψης του εαυτού. Είναι ένα ορόσηµο, ένα σηµείο αναφοράς της παιδικής ηλικίας, μια μοναδική εμπειρία που εμπλουτίζει τη ζωή των παιδιών και ολοκληρώνει την ανάπτυξή τους.

Η διαμονή στην ύπαιθρο, ως μια μορφή κατασκήνωσης, είναι μια ακόμα πιο δυνατή εμπειρία, γεμάτη προκλήσεις και συγκινήσεις, που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά, της άμεσης επαφής με το φυσικό περιβάλλον, της «φυγής», της «αλλαγής», της «εξερεύνησης» και της «περιπέτειας».

Η κατασκήνωση, ως µια µικρή παιδική κοινότητα µε κυρίαρχα στοιχεία την παραµονή σε φυσικό περιβάλλον, τη χαρά, το παιχνίδι, την άθληση, την περιπέτεια, την ενεργητική ενασχόληση µε κατάλληλες δραστηριότητες, τη φιλία και την ομαδικότητα, έχει πολλά πλεονεκτήματα για τα παιδιά και συμβάλλει στην απόκτηση σωµατικής, ψυχικής και πνευµατικής υγείας. Μερικά από τα οφέλη είναι:

Κοινωνικοποίηση

Τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, κάνουν νέες γνωριµίες και φιλίες, επικοινωνούν και δημιουργούν δεσμούς, βιώνουν νέες εμπειρίες.

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Τα παιδιά αναπτύσσουν τη συνεργασία, το οµαδικό πνεύµα, την επίτευξη κοινών στόχων, την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα, την ενσυναίσθηση, μαθαίνουν να µοιράζονται τα συναισθήµατα και τα επιτεύγµατά τους και να πειθαρχούν σε κανόνες. Εντάσσονται σε ομάδες και μυούνται στις συλλογικές διαδικασίες, ζώντας σε ένα οργανωµένο περιβάλλον οµαδικής συµβίωσης, το οποίο στηρίζεται σε κανόνες κοινής ευθύνης και χαρακτηρίζεται από τις αρχές της δηµοκρατίας, την ισότητα, τη δυνατότητα έκφρασης των απόψεων, τον διάλογο και τον σεβασµό στη διαφορετικότητα.

Ανεξαρτητοποίηση

Τα παιδιά βρίσκονται µακριά από το σπίτι τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν την υπευθυνότητα, την αυτάρκεια, την αυτονομία και να μαθαίνουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Αυτογνωσία

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα ποια είναι, ανακαλύπτουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, τις επιθυµίες και τις προτιμήσεις τους και εξασκούνται στον αυτοέλεγχο. Μαθαίνουν να στηρίζονται στον εαυτό τους και να αποφασίζουν για αυτά.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής

Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες ζωής, όπως εµπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση, λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων, ψυχική ανθεκτικότητα σε αντιξοότητες και προκλήσεις, διεκπεραίωση υποχρεώσεων, στοχοπροσήλωση.

Ποιοτική ψυχαγωγία

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κάνουν «ψηφιακή αποτοξίνωση», να αποσυνδεθούν από τις συσκευές τους, να επικεντρωθούν στο εδώ και τώρα και να συνδεθούν με τον φυσικό κόσμο. Έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από την οικογένεια, αλλά κοντά σε συνομιλήκους, με χαρά, γέλιο, παιχνίδι, άθληση, δηµιουργία και ξεγνιασιά – εμπειρίες που θα τις θυμούνται έως και την ενήλικη ζωή τους δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις.

Καλλιέργεια αξιών

Τα παιδιά αναπτύσσουν την ευγενή άµιλλα, την αλληλοβοήθεια,  την αυτοσυγκράτηση, τη δικαιοσύνη, την ειλικρίνεια, την εντιµότητα, την ευγένεια, το σεβασμό.

Δηµιουργικότητα

Μέσα από το παιχνίδι, τις δραστηριότητες, τις δράσεις και την επαφή με τη φύση, τα παιδιά αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη, μυούνται σε διαφορετικούς τρόπους σκέψης, εκφράζονται, αφυπνίζουν την εφευρετικότητά τους και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους.

Φυσική κατάσταση

Με τις δράσεις, το παιχνίδι στη φύση και τις αθλητικές δραστηριότητες, τα παιδιά αναπτύσσουν τις σωματικές τους δεξιότητες, απομακρύνονται από την καθιστική ζωή, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και κάνουν καλό στην υγεία και στην ευεξία τους.

Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Η διαμονή και δραστηριοποίηση στη φύση ωθεί τα παιδιά να μάθουν για αυτήν, να συνδεθούν μαζί της και να την νοιαστούν. Αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα για να καλλιεργήσουν θετικές στάσεις για το περιβάλλον και να κάνουν μεγαλώνοντας αειφορικές επιλογές.

Η κατασκήνωση είναι ευεργετική για όλα τα παιδιά, ακόμη και για αυτά που δεν κάνουν εύκολα φίλους, που δεν έχουν αναπτύξει τις κοινωνικές τους δεξιότητες ή που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ή ακόμη και για παιδιά που έχουν χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις ή αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως διαζύγιο, εκφοβισμό, περιθωριοποίηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατασκήνωση είναι ένας νέος χώρος δραστηριοποίησης, μακριά από οποιεσδήποτε «αποσκευές» μπορεί να κουβαλάει το παιδί στις πλάτες του, η οποία μπορεί να του προσφέρει διεξόδους. Το παιδί μπορεί να λάμψει σε μια αθλητική δραστηριότητα, ενώ η ύπαρξη μιας ομάδας φίλων κατασκήνωσης μπορεί να προσφέρει το κατάλληλο τείχος προστασίας για την ζωή έξω από την κατασκήνωση. Ακόμα κι αν τα πράγματα στο σχολείο ή στην οικογένεια δεν πάνε πολύ καλά, οι φιλίες της κατασκήνωσης μπορούν να λειτουργήσουν λυτρωτικά.

Μετά από όλα αυτά, αν πιστεύετε ότι η κατασκήνωση κάνει καλό μόνο στα παιδιά, ξεγελιέστε! Οι ημέρες απουσίας των παιδιών από το σπίτι είναι ευεργετικές και για τους γονείς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα από τη φροντίδα των παιδιών τους.  Μπορούν να αξιοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να χαλαρώσουν, να ασχοληθούν µε τις δικές τους ανάγκες, να επανασυνδεθούν με φίλους, να φροντίσουν και αναζωογονήσουν τη σχέση του ζευγαριού.

Μήπως η κατασκήνωση είναι ένα δώρο και για τους γονείς;